"Velen van ons zijn inmiddels alweer bijna drie maanden thuis aan het werk. Wat in eerste instantie voor menigeen nogal een shock was, begint langzaamaan te wennen. Sterker nog, ik hoor steeds meer mensen zeggen dat het eigenlijk wel bevalt op deze manier. Tuurlijk, het is wat eentonig om je collega's niet meer in het echt te zien, maar van achter de webcam. De zolder, woonkamer of andere geïmproviseerde werkruimte is voor een hele werkdag wellicht niet optimaal geschikt. En even afschakelen onderweg van werk naar huis, is er op deze manier ook niet meer bij.
Toch heeft thuiswerken zo z'n voordelen, nietwaar? Weinig reistijd van huis naar kantoor. Ontbijt op zolder is relaxter dan een broodje achter het stuur. Geen filestress. Rond lunchtijd met de fiets naar school om de kinderen op te halen. Die je op deze manier ook nog eens vaker ziet dan in het pré-corona tijdperk.
Is dit het nieuwe werken?
Hoe we na dit coronatijdperk verder gaan, is de vraag. Niemand van ons heeft een glazen bol in handen, waar het allemaal in af te lezen is. Toch wil ik wel een voorspelling wagen. We zullen geen volle werkweken vanuit huis blijven werken. Maar we gaan ook zeker niet volledig terug naar de situatie zoals die tot maart dit jaar was.
In een boek over wiskunde (niet te verwarren met een wiskundeboek) las ik van de week dat beperkingen de creativiteit prikkelen. En we hebben de afgelopen periode allemaal kunnen zien dat in moeilijke tijden mooie initiatieven ontstaan. Zo heeft digitaal werken een boost gekregen. Zelfs de mensen die, kort voor hun pensioen, dachten dat digitaal vergaderen in hun actieve carrière geen rol meer zou gaan spelen, zijn inmiddels fervente Teams- of Skype-overleggers. En niet alleen met de eigen collega's, nee, zelfs met opdrachtgevers en leveranciers wordt tegenwoordig virtueel afgesproken. Dat was drie maanden geleden toch ondenkbaar, dat je tegen een klant zou zeggen: 'blijf maar waar je bent, dan doe ik dat ook, hoeven we geen van beide in de auto te stappen en kunnen we gewoon digitaal met elkaar in gesprek'.
Maar als je daar nu over nadenkt, is het omgekeerde het geval. Toch eigenlijk te zot, dat we voorheen voor een gesprek van pakweg drie kwartier en een kop koffie twee keer een uur in de auto stapten? Als we iets creatiever met virtueel afspreken om blijven gaan, zou dat dus ook direct een positieve bijdrage leveren aan het oplossen van onze stikstofproblematiek. Ik kan me haast niet voorstellen dat we, post-corona, voor dit soort zaken gewoon weer op onze oude routines terugvallen alsof er niets gebeurd is.
Kantoorcapaciteit
Waarmee ik niet wil zeggen dat persoonlijk contact niet prettig is of niet belangrijk kan zijn. In sommige situaties zelfs onontbeerlijk. Nee, het gaat er om dat we ons meer bewust zijn van de alternatieven. En dat we met een slimmere tijdsbesteding meer tijd krijgen om de werk-/privébalans, waar toch veel mensen mee worstelen, beter op orde te krijgen. Een thema dat hier aan raakt, is natuurlijk de vraag of we met al dat thuiswerken (als dat een blijvertje is) ook minder of kleinere kantoren nodig hebben?
Nu hebben we bij Geonius, wat betreft de fysieke werkplekken, nooit zo geloofd in 'het nieuwe werken' (wat overigens al lang niet nieuw meer is). Hierbij werd ingezet op thuiswerken en kleine(re) kantoren met flexplekken, wat vooral een populaire maatregel bleek om huisvestings- en reiskosten te besparen. Wij willen elke collega juist een veilige en vertrouwde werkomgeving bieden, wat nogal contrasteert met een flexplek, een ladeblok en nu maar hopen dat niet al je collega’s eerder op kantoor waren. Nee, ik denk dat 'minder kantoren' hoe dan ook geen optie is. Wij ervaren dat een kantoor dat té ver van huis is, niet aantrekkelijk genoeg is voor deze medewerkers om regelmatig ten tonele te verschijnen. Een kantoor om elkaar te ontmoeten en samen te werken is prettig, als het comfortabel bereisbaar is. Wat dat betreft zouden wij eerder kiezen voor meer kantoren, al heeft dat wellicht vooral te maken met onze groeiambitie. Het is een bonus dat zo’n nieuwe locatie vaak ook voordelen heeft voor enkele collega's die nu wat verderaf wonen.
Van kleinere kantoren kan ik me wel voorstellen dat dit voor bedrijven een goede optie is. Voor wie nu groot behuisd is, kan het slim benutten van een kleiner kantoorpand natuurlijk financieel voordeel opleveren. In dat geval is het van belang om de komende jaren goed vooruit te plannen. Maar ook hier geldt dat niemand een glazen bol voor handen heeft.
Flexibiliteit
Heeft thuiswerken op de langere termijn gevolgen voor het welzijn van de medewerkers, die niet de luxe hebben van een comfortabele thuiswerkplek? Voor de saamhorigheid in de organisatie? Trekt de markt weer aan, hebben we meer mensen nodig om het werk gereed te krijgen? Allemaal vragen waarbij een bevestigend antwoord juist pleit voor meer flexibiliteit als het gaat om kantoorwerkplekken.
Wat dat betreft krijgt de flexplek de komende jaren misschien wel een heel andere betekenis! Dan worden flexplekken die extra, flexibele werkplekken, die op kantoren aanwezig zijn om groei, saamhorigheid en het welzijn van collega's te faciliteren. In dat geval krijgen flexplekken een positieve lading en passen ze natuurlijk wel prima bij onze organisatie. Zolang flexibiliteit waarde toevoegt, zullen we het omarmen."
----------------------
Reageren op deze blog? Volg Geonius op LinkedIn en laat een bericht achter, of neem direct contact op met auteur Mark Rurup.
Gerelateerde blogberichten