Bij de herinrichting en ontwikkeling van (stedelijke) gebieden wordt hemelwater steeds vaker afgekoppeld om rioolzuiveringsinstallaties te ontzien en het grondwaterniveau op peil te houden. Voor dergelijke projecten, waarbij water via de bodem wordt afgevoerd, is de doorlatendheid van de bodem een belangrijk gegeven. Ook bij bouwwerkzaamheden onder de grondwaterstand, zoals bij de aanleg van rioleringen, kelders en tunnels, of andere ingrepen in het watersysteem, is inzicht in de doorlatendheid relevant.
Doorlatendheidsmetingen
De waterdoorlatendheid (k-waarde) van een bodem kan op verschillende manieren gemeten worden. Metingen in de onverzadigde zone (boven grondwaterstand) kunnen worden toegepast bij het ontwerp van infiltratiesystemen, metingen in de verzadigde zone voor een bemalingsadvies of effectenstudie. Afhankelijk van het doel van het onderzoek kan zowel de horizontale als de verticale doorlatendheid worden gemeten. Aangezien de metingen worden uitgevoerd in boorgaten, combineren we infiltratieonderzoek meestal met milieukundig of geotechnisch onderzoek. Ook pompproeven kunnen door Geonius worden verzorgd.
Geohydrologisch advies
Op basis van de resultaten kan Geonius een infiltratie- of bemalingsadvies opstellen of een infiltratiesysteem ontwerpen. Ook kunnen geohydrologische effecten van ondergrondse constructies (bijvoorbeeld barrièrewerking), risico’s als gevolg van bemalingen (bijvoorbeeld zetting) en veranderingen in de oppervlaktewaterhuishouding inzichtelijk worden gemaakt.
▲
Neem contact op: +31 88 130 06 00
Contact | Werken bij |