Geonius beschikt over een Geotechnisch Laboratorium in Houten dat is ingericht met geavanceerde apparatuur voor analyse van het grondgedrag van de ondergrond. We onderzoeken boormonsters van de projectlocaties middels de identificatie van de grondlagen, classificatieproeven en sterkte- en deformatieproeven ter bepaling van de mechanische eigenschappen. Voorbeelden van projecten waarvoor wij opdrachten uitvoeren zijn: kunstwerken bij infraprojecten, waterkeringen, bemalingen, infrastructuur en (hoog-)bouw.
De sterkte- en deformatieproeven maken het mogelijk om het gedrag van de grond te analyseren bij extreme belasting. Voorbeelden zijn hoog water langs de dijken, de plaatsing van kunstwerken binnen infraprojecten of het realiseren van hoogbouw en windmolenparken.
Na uitvoering van de opdracht leveren wij een compleet rapport met gedetailleerde boorstaten, bijbehorende resultaten van classificatieproeven op de verschillende lagen en hoge-resolutie boorlog foto’s van de ongeroerde monsters.
Alle proeven en classificaties worden uitgevoerd volgens de geldende normen zoals de ISO 17892 series, de RAW 2020 proeven of de indextesten beschreven in de NEN-EN-ISO 14688-2:2019+NEN8991:2020.
Veldwerk, bodem- en laboratoriumonderzoek, berekeningen en advies van één partner: Geonius.
Sonderingen en boringen geven een eerste, grove prognose van de aard van de aanwezige grondlagen en de sterkte-eigenschappen, de draagkracht, de samendrukbaarheid of de verwerkbaarheid van deze bodemlagen. Maar om deze eigenschappen van de (onder)grond nauwkeuriger te kunnen bepalen is gericht laboratoriumonderzoek nodig. Daarmee zijn ook nauwkeurigere ontwerpberekeningen en risicoanalyses mogelijk.
Als voorbereiding op het laboratoriumonderzoek moeten grondmonsters van de bodem op de projectlocatie genomen worden. Dit betreft het zetten van handmatige of machinale boringen, waaruit ongeroerde en geroerde monsters worden genomen. Van de grond die bij de boring vrijkomt, neemt men regelmatig een geroerd grondmonster. Ongeroerde monsters worden met behulp van een steekbus of steekring op diepte gestoken.
Het geotechnisch laboratorium kent verschillende type proeven die afhankelijk van de onderzoeksvraag of het benodigde advies ingezet kunnen worden. Met de gekozen proeven kan de samenstelling van een grondsoort worden vastgesteld. Deze informatie is belangrijk om gericht onderzoek naar het zettingsgedrag of sterkte-eigenschappen van de grondsoort uit te kunnen voeren.
▲
Neem contact op: +31 88 130 06 00
Contact | Werken bij |