Zowel voor de aanleg van woonwijken als infrastructuur zijn ophogingen nodig. Niet alleen om natuurlijk aanwezige hoogteverschillen te overbruggen, maar ook om de afwatering te kunnen waarborgen.
Het inklinken of samendrukken van de grond door een belasting (ophoging) wordt zetting genoemd. Een nieuwe belasting zorgt in eerste instantie voor een wateroverspanning in de ondergrond. Tijdens de consolidatieperiode wordt langzaam water uit de grond geperst en klinkt de bodem ondergrond in. De beschouwing of deze klink gepaard gaat met een afschuiving of niet, wordt gezien als de stabiliteitsanalyse.
Door het toepassen van voldoende flauwe taluds en/of grondkeringen is invloed uit te oefenen op de stabiliteit. Het doel van de stabiliteitsanalyse is het voorkomen van afschuivingen en daarmee de veiligheid in de ontgraving, maar ook om de veiligheid voor nabijgelegen constructies te waarborgen.
Analyse verwachte zettingen
Het is belangrijk om vroegtijdig een analyse te maken van de te verwachte zettingen. Dit heeft namelijk een directe invloed op de uitvoeringswijze en benodigde materialen. Door tijdig inzicht te hebben in de zettingen kunnen planning en budgetten goed worden afgestemd. Vaak worden zettingsversnellende maatregelen getroffen om de grond op tijd bouwrijp te krijgen, of om te voldoen aan de eisen van maximale restzetting na oplevering. Dit kan bijvoorbeeld gerealiseerd worden door een tijdelijke overhoogte te plaatsen of het toepassen van verticale drainage.
Stabiliteit
Bij een permanente ophoging, zoals een talud voor een (spoor)weg of een dijk, is naast de hoeveelheid zetting ook de stabiliteit van groot belang. Stabiliteit is van invloed op het ruimtebeslag en/of ruimtebesparende maatregelen van de permanente ophoging. Dit heeft wederom gevolgen voor de budgetten en planning.
Geonius kan voorafgaand aan een bouwproject advies geven over de hoeveelheid en het verloop van de zetting. Voor zettings- en stabiliteitsanalyses wordt gebruik gemaakt van software als Plaxis en de D-series software van Deltares. We kunnen na de adviserende fase ook betrokken blijven bij de monitoring en controle van de uitvoering. Met behulp van zakbaken of een zettingsmeetslang kan het verloop van de zetting in beeld worden gebracht.
▲
Neem contact op: +31 88 130 06 00
Contact | Werken bij |