Nederland en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door klimaatverandering komen steeds hevigere buien voor en nemen rivierafvoeren toe. Klimaatadaptatie vraagt om ingrijpende maatregelen: hogere en bredere dijken. Maar op lokaal niveau worden ook maatregelen genomen. Denk aan het afkoppelen van hemelwaterafvoeren en het bergen en infiltreren of vertraagd afvoeren van piekbuien.
Als gevolg van een toenemende druk op de beschikbare ruimte wordt regelmatig binnen de beschermingszone van een dijk gebouwd. Of er wordt gebouwd op plekken waar het bodem- en watersysteem weinig mogelijkheden biedt voor een klimaatadaptieve inrichting van de leefomgeving. Er wordt dus gebouwd op plekken die (te) kwetsbaar zijn voor klimaatverandering. Waterveiligheid vraagt dan ook om een integrale aanpak met aandacht voor ruimtelijke ordening en het natuurlijke bodem- en watersysteem.
Op basis van geotechnisch en geohydrologisch onderzoek verzorgt Geonius de beoordeling en het ontwerp van waterkeringen. Dit doen we onder andere op basis van berekeningen aan macrostabiliteit en piping. Ook waterbergingen en infiltratiesystemen worden door ons geadviseerd en ontworpen. De haalbaarheidsonderzoeken en conditionerende onderzoeken (milieukundig, geotechnisch, geohydrologisch, archeologisch en ecologisch onderzoek) kunnen door ons in eigen beheer worden uitgevoerd.
▲
Neem contact op: +31 88 130 06 00
Contact | Werken bij |