Met GIS (Geografisch Informatiesysteem) software kan ruimtelijke informatie of geodata worden gevisualiseerd, gegenereerd, bewerkt en geanalyseerd. Geodata is elke vorm van data met een geografische component. Hierbij kan worden gedacht aan een wegontwerp, een luchtfoto of een terreinmeting. GIS software is sterk in het visualiseren en presenteren van deze informatie in de vorm van (digitale) kaarten of webkaarten (webviewer).
Daarmee is GIS uitermate geschikt om een systeem op te zetten voor het beheer en onderhoud van beheerobjecten. Aan ieder ruimtelijk object kan onbeperkt informatie gekoppeld worden zoals een omschrijving, de datum van installatie, de verantwoordelijke onderhoudspartij of de fysische of chemische bodemeigenschappen. Naast continue ruimtelijke gegevens in rastervorm, zijn objecten (vlakken, lijnen of punten) zoals landschapselementen of weginstallaties direct inzichtelijk op een digitale kaart en kan de gekoppelde informatie op gepaste wijze gevisualiseerd worden om een ruimtelijke analyse te maken.
Tenslotte staat GIS met behulp van tools en plugins vanuit Python of FME ook toe om standaardprocessen te digitaliseren en te automatiseren. Koppel hier nog de nodige cloud-omgeving en servers aan en GIS kent geen grenzen meer.
GIS toepassingen Geotechniek
Specifiek voor Geotechniek bestaan er tal van toepassingen van GIS. Binnen Geonius worden verschillende werkprocessen volledig in GIS uitgevoerd. Zo is het bij vooronderzoek cruciaal dat de ondergrond van een onderzoekslocatie wordt onderzocht om de gepaste werkzaamheden uit te voeren. Denk hierbij aan algemene informatie zoals de geologische en fysische eigenschappen. Maar ook zeer specifiek aan grondwaterstand of niet gesprongen explosieven. Door deze en nog veel andere data te verzamelen in een database kan de adviseur op efficiënte wijze inzicht krijgen in de desbetreffende locatie.
Vervolgens worden bijvoorbeeld sonderingen met handige tools ingetekend in GIS en doorgezet naar onze veldwerkapplicatie. De analyseresultaten vanuit het veld worden vervolgens automatisch verwerkt tot het gewenste resultaat, zodat een geotechnisch advies, met het noodzakelijke kaartmateriaal, snel kan worden opgeleverd.
GIS is tevens ideaal om ruimtelijke analyses uit te voeren. Bij het realiseren van een kabeltracé, warmtenet of waterberging is het bijvoorbeeld mogelijk de geschiktheid van een locatie te bepalen op basis van fysische gegevens en formules. Ook kunnen resultaten van ruimtelijke modellen gevisualiseerd worden, zoals het verloop van een grondwaterstand door het invoeren van een bepaalde maatregel.
Ook voor het monitoren van zettingen kan GIS oplossing bieden en heeft Geonius ervaring met het analyseren van satellietdata om meerjarige deformaties van het aardoppervlak in beeld te brengen. Hiervoor maken we gebruik van InSAR.
Meer informatie?
Geonius heeft ruime ervaring en expertise op het gebied van GIS. Onze GIS-medewerkers worden ingezet op zowel grote als kleinere projecten, variërend van de Rijnlandroute tot het maken van kaartmateriaal voor Natuurmonumenten. Samen met u kijken wij naar de beste toepassing van GIS binnen uw project.
▲
Neem contact op: +31 88 130 06 00
Contact | Werken bij |