Geonius brengt de ligging van de Feldbissbreuk, die loopt van het Noordwesten naar het Zuidoosten van Limburg, nauwkeurig in kaart. De eerder uitgevoerde seismische onderzoeken worden geanalyseerd om vervolgens met behulp van boringen en sonderingen de breuk te lokaliseren. Op die manier kunnen kansrijke locaties voor proefsleuven of uitkijkpunten aangewezen worden.
De slenk zakt nog steeds met enkele millimeters per eeuw. Dit aardkundig erfgoed speelt dan ook een rol bij Limburgse aardbevingen en in de Limburgse mijnbouw. De ontstane hoogteverschillen zijn duidelijk herkenbaar in het landschap. De Feldbissbreuk is hiermee bepalend voor het buitengebied van gemeente Onderbanken.
Lichtbakens op de breuklijn
Om de Feldbissbreuk toegankelijk te maken voor een breed publiek is nagedacht over een idee om de plek meer te kunnen beleven. In Maart 2022 zijn daarom lichtbakens geplaatst op de locatie om de cultuurhistorische waarde van de breuklijn zichtbaar te maken. Door middel van lichtelementen die werken op zonne-energie wordt een groene lijn geprojecteerd om de Feldbissbreuk te visualiseren. Daarnaast zijn vier zitbankjes geplaatst met een bijzonder ontwerp waarbij een grote F wijst naar de richting van de breuklijn. Op deze manier wordt de Feldbissbreuk tastbaar en bekender onder het publiek.
▲
Neem contact op: +31 88 130 06 00
Contact | Werken bij |
Projecten / Geologisch onderzoek Feldbissbreuk
Onderbanken, Limburg
Geologisch onderzoek Feldbissbreuk
In Limburg ligt een van de actiefste tektonische structuren van Europa. Dit gebied wordt gevormd door twee grote breuken, de Feldbissbreuk en de Peelrandbreuk, en de tussengelegen Roerdalslenk. De gemeente Onderbanken wil de Feldbissbreuk toegankelijk maken voor een breed publiek. In opdracht van deze gemeente voert Geonius daarom geologisch onderzoek uit naar de ligging van deze breuk.
Project in het kort
Werkzaamheden:
geologisch onderzoek boringen en sonderingen
Opdrachtgever:
Gemeente Onderbanken
Doorlooptijd:
2015 – 2017
Betrokken werkvelden:
Geotechniek