Het landgoed
Het landgoed stamt uit de 13e eeuw en heeft veel oorlogsgeweld te verduren gehad. Van kasteel Brakel is enkel nog een ruïne zichtbaar. Het park eromheen is in zijn originele staat hersteld. Er is ook een nieuw groen gedeelte aangelegd. Stichting Het Geldersch Landschap & Kasteelen wil met dit project verschillende onderdelen in harmonie herstellen.
De rol van Geonius
De werkzaamheden op het landgoed worden deels binnen de beschermingszone van de Waaldijk (primaire waterkering) uitgevoerd. Ten behoeve van de omgevingsvergunning is door Waterschap Rivierenland gevraagd inzicht te verschaffen in de invloed van de werkzaamheden op de stabiliteit van de waterkering (macrostabiliteit en piping) en kwel.
Onze afdeling Geotechniek heeft geotechnisch grondonderzoek uitgevoerd bij de sloot langs de waterkering. In de voorbereidingsfase van het project hebben onze geotechnisch adviseurs bestudeerd wat de risico’s zijn van het verbreden en uitdiepen van de sloot. Zo is bij de primaire waterkering de binnendijkse macrostabiliteit onderzocht om te kijken of de werkzaamheden negatieve gevolgen kunnen hebben. Uit de resultaten is naar voren gekomen dat de baggerwerkzaamheden aan de sloot een minimale invloed hebben op de algehele stabiliteit van de waterkering. Hierbij is ook advies gegeven om deze invloed te beperken en de goede stabiliteit in de toekomst te kunnen behouden.
Onderzoek naar piping en kwel
Daarnaast is onderzoek gedaan naar het risico op het ontstaan van piping. Hierbij wordt gekeken of water onder de dijk doorstroomt, waarbij zand kan meestromen. Hierdoor kan een holte ontstaan. Dit kan namelijk leiden tot instabiliteit of zelfs het bezwijken van de waterkering.
Ook is gekeken of de kans op kwel kan toenemen als gevolg van het uitbaggeren van de sloot. Hierbij sijpelt water onder de waterkering door dat vervolgens weer naar de oppervlakte omhoog komt doordat er een hogere grondwaterstand in de diepere lagen van de bodem aanwezig is.
Om piping en kwel vast te stellen zijn er boringen en sonderingen gedaan waarmee de waterspanning is gemeten. Door middel van dissipatietesten, is de doorlatendheid van de bodem berekend. Met deze testen wordt de lokale bodemopbouw inzichtelijk en worden stijghoogteverschillen tussen de verschillende lagen in kaart gebracht. Vervolgens is een inschatting gemaakt van de doorlatendheid van de slecht doorlatende toplagen. Geconcludeerd is dat de werkzaamheden aan de sloot geen negatieve invloed hebben op het pipingrisico en er wordt geen significante toename verwacht van kwel.
Met deze uitkomsten is er inzicht verkregen in de situatie en mogelijkheden voor de aanpassingen van het landgoed.
*onderstaande foto is verkegen via de website van Stichting Geldersch landschap & Kasteelen