De locatie waar de nieuwbouw moet komen ligt naast een containerterminal en is in het verleden al eens opgehoogd door onder andere asfaltgranulaat. Dit pakket met een dikte van ongeveer 7 meter is bovenop de slappe veen- en kleilagen gestort. De geotechnische onderzoeken die onze afdeling Geotechniek heeft uitgevoerd voor dit project zijn gebruikt om een ontwerpadvies voor de fundering op te stellen.
De rol van Geonius
Geonius werd al in een vroeg stadium betrokken bij dit project. In de eerste fases is de ondergrond globaal in kaart gebracht aan de hand van sonderingen, zijn de verschillende mogelijkheden op het gebied van paalfunderingen onderzocht en heeft onze afdeling Milieu het stortmateriaal milieukundig onderzocht door middel van proefgaten en machinale boringen. Vervolgens is in overleg met de opdrachtgever, constructeur en palenleverancier een gedetailleerd vervolgonderzoek uitgevoerd om zo een optimaal en integraal funderingsadvies op te stellen.
Als onderdeel van het geotechnisch advies zijn ook zettingsberekeningen ten behoeve van de omliggende infrastructuur uitgevoerd. Naast de egalisatie van het terrein zijn ook nog zettingen te verwachten door de ophoging die in het verleden heeft plaatsgevonden. De niet-natuurlijke ondergrond zorgt hierbij voor een grote onzekerheid rondom de te verwachten restzetting van de infrastructuur.
Om inzicht te krijgen in de huidige zetting van het terrein zijn InSAR meetreeksen geanalyseerd. Bij deze methode is het aardoppervlak tijdens de afgelopen ca. 25 jaar geregistreerd door satellieten. Hiermee kan zeer nauwkeurig de lokale zetting ter plaatse van de onderzoekslocatie in kaart worden gebracht. Op basis van de deze informatie in combinatie met de zettingsberekeningen kon het ontwerp worden geoptimaliseerd.