Het plaatsen van windturbines op een waterkerende en aardbevingsbestendige zeedijk is wereldwijd nog nooit eerder gebeurd en daarmee is dit project uniek. Door de ruimte op de zeedijk te benutten en optimaal gebruik te maken van de aanwezige windkracht aan de kust krijgt de dijk een extra functie. Hierdoor draagt de zeedijk niet alleen bij aan het vergroten van de waterveiligheid, maar ook aan de transitie naar duurzame energie.
Voorwaarde voor het plaatsen van de windturbines, is dat de stabiliteit van de dijk behouden blijft. Daarom is onder de zeedijk een monitoringssysteem met sensoren aangelegd. Het systeem registreert de stabiliteit, trillingen en de stroming van het water in het dijklichaam om de waterveiligheid te waarborgen. Ook is in het ontwerp rekening gehouden met de aarbevingsbestendigheid van de zeedijk.
De rol van Geonius
Geonius heeft van het ontwerp van de windturbines en van de zeedijk 3D modellen gemaakt. De 3D modellen die zijn opgeleverd in het versterkingsproject van de zeedijk voor Waterschap Noorderzijlvest hebben als input gediend. Vervolgens heeft Geonius van beide modellen één volledig nieuw geïntegreerd 3D model gemaakt. Een belangrijke eis is dat de relevante parameters van de constructie van de windturbines verzameld en toegekend worden aan de juiste constructieonderdelen. Bijvoorbeeld de toegepaste materialen en eigenschappen van deze materialen in het fundament van de windturbine van RWE. Met behulp van een matrix zijn de parameters en de bijbehorende geometrie samengevoegd en opgenomen in de 3D GIS replica van de zeedijk. Hierdoor is een realistische representatie ontstaan van de windturbines in combinatie met de zeedijk, die eenvoudig te raadplegen is.
Controles voor de 3D GIS database
Om een efficiënte en kwalitatief goede replica te garanderen, is een specifieke werkmethode opgezet om diverse controle momenten in te voeren op geometrie en parameters. Per dijksegment bestaat namelijk enorm veel variatie, bijvoorbeeld door wisselende hoogtes van de dijk en verschillen in draagkracht van de ondergrond. In totaal wordt gewerkt met zo'n 1500 verschillende parameters. Met het programma FME zijn vervolgens geautomatiseerde controles uitgevoerd.
Eerst stap naar een digital twin
Door alle informatie in een virtuele omgeving in onderlinge samenhang bij elkaar in kaart te brengen in een 3D GIS omgeving, ontstaat er een replica van de objecten in de werkelijkheid. Een dergelijke 3D GIS replica van een zeedijk is redelijk ongekend in Nederland.
De 3D GIS replica zou nog verder uitgebouwd kunnen worden tot een digital twin. Met de informatie uit een digital twin kunnen risicoanalyses worden gemaakt, die weer informatie leveren voor bijvoorbeeld het ontwerpproces en het efficiënter uitvoeren van onderzoek.
De huidige toepassing van de 3D GIS replica voor Waterschap Noorderzijlvest is het efficiënt bereikbaar maken en houden van alle gegevens voor toekomstige veiligheidstoetsen, dijkverbeteringen en onderhoudswerkzaamheden.
▲
Neem contact op: +31 88 130 06 00
Contact | Werken bij |
Meer weten?
Projecten / GIS integratie windpark Oostpolderdijk in Eem...
Eemshaven, Groningen
GIS integratie windpark Oostpolderdijk in Eemshaven
In opdracht van RWE is Geonius betrokken bij de realisatie van windpark Oostpolderdijk in Eemshaven waar drie windturbines op de zeedijk worden geplaatst. Onze collega's van Infra hebben gezorgd dat de windturbines in de 3D GIS replica van de zeedijk zijn geïntegreerd conform eisen van Waterschap Noorderzijlvest. De 3D GIS replica van de zeedijk zelf is al eerder gemaakt, waarbij Geonius ook een belangrijk rol speelde.
Project in het kort
Werkzaamheden:
3d ontwerp GIS
Opdrachtgever:
RWE
Doorlooptijd:
Juni 2020 - December 2021
Betrokken werkvelden:
Infra