De grondwatersituatie in kaart
Het doel van het grondwatermeetnet is om de grondwatersituatie in kaart te brengen in de bebouwde omgeving en adequaat te kunnen reageren op meldingen van grondwateroverlast en -onderlast (zetting). Om tot een doelgerichte inrichting van het meetnet te komen, hebben we het bestaande bodem- en watersysteem gebruikt om locaties die gevoelig zijn voor grondwateroverlast en -onderlast te identificeren. Zo kan ook rekening worden gehouden met klimaatverandering. Het resultaat bestaat uit aanbevelingen voor de inrichting en het beheer van het meetnet.
GIS
De ruimtelijke analyse is volledig uitgevoerd in een GIS-omgeving. Hierbij zijn we stapsgewijs te werk gegaan. Dit proces omvatte het verzamelen van informatie over de doelstellingen van het meetnet, het uitvoeren van GIS-analyses met behulp van verzamelde gegevens en het rapporteren van de resultaten en advies voor het meetnet.
Gebruik van bestaande data
Voor het onderzoek zijn verschillende openbare (digitale) gegevensbronnen gebruikt, waaronder het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN), BRO GeoTOP, Atlas Leefomgeving, BRO Grondwaterspiegeldiepte, MIPWA-model, de BAG en de Klimaateffectatlas. Deze bronnen bieden informatie over onder andere maaiveldhoogte, bodem, grondwaterspiegel, en effecten van klimaatverandering. Daarnaast zijn de huidige ruimtelijke ontwikkelingen binnen de gemeente in kaart gebracht. In overleg met de gemeente zijn definities opgesteld voor grondwateroverlast en grondwateronderlast, gebaseerd op de gemiddeld hoogste grondwaterstand (GHG) en gemiddeld laagste grondwaterstand (GLG).
Methode
De verzamelde data en uitgangspunten zijn analyseerd in GIS door een op maat gemaakt algoritme en vertaald naar aandachtsgebieden. Deze aandachtsgebieden zijn vervolgens gebruikt om zoekgebieden vast te stellen voor individuele peilbuizen. Hierbij is onder andere ook rekening gehouden met meldingen van (grond)wateroverlast en de ouderdom van de bestaande panden.
De eindrapportage biedt een gedetailleerde samenvatting van de geohydrologische gebiedsanalyse en het ontwerpadvies voor een gemeentelijk grondwatermeetnet in De Fryske Marren. De resultaten en aanbevelingen worden gebruikt voor het ontwerp van het gemeentelijke grondwatermeetnet en voor het beoordelen van grondwaterklachten in de bebouwde omgeving.
▲
Neem contact op: +31 88 130 06 00
Contact | Werken bij |
Meer weten?
Projecten / Grondwatermeetnet De Fryske Marren
De Fryske Marren, Friesland
Grondwatermeetnet De Fryske Marren
In opdracht van de gemeente De Fryske Marren heeft Geonius een geohydrologische gebiedsanalyse en een ontwerpadvies voor het gemeentelijk grondwatermeetnet gemaakt. De aanleiding hiervoor is een goede invulling van het VGRP (Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan), waarin de ambitie wordt uitgesproken om de grondwaterzorgplicht in de bebouwde omgeving anticiperend in te vullen.
Project in het kort
Werkzaamheden:
Gebiedsanalyse Klimaatadaptatie Bodemwatersturend Bodemdaling Grondwater Grondwateroverlast
Opdrachtgever:
Gemeente De Fryske Marren
Doorlooptijd:
Oktober 2022 - Mei 2023
Betrokken werkvelden:
Geotechniek Water Ruimtelijke ontwikkeling Landschap