De gemeente gaat deze uitdaging aan en sluit aan bij de landelijke energietransitie en de ambities die het Rijk heeft gesteld: het doel is om tegen 2050 ruim zeven miljoen huizen en één miljoen gebouwen in Nederland te verwarmen met duurzame warmte en te voorzien van duurzaam opgewekte elektriciteit.
Maastricht is tweede monumentenstad van Nederland en het centrum bestaat uit vele monumentale panden en smalle steegjes en straten. Een warmtenet als alternatief voor aardgas kan een geschikte en duurzame oplossing zijn, maar de aanleg hiervan brengt uitdagingen met zich mee. De ondergrond van Maastricht bestaat namelijk uit vele kabels en leidingen, riolering en mogelijk zelfs archeologische resten. Dit kan voor moeilijkheden zorgen.
Samen met ATRON-Engineering onderzoekt Geonius of het realiseren van een warmtenet voor Maastricht technisch mogelijk is. ATRON-Engineering is gespecialiseerd in de aanleg van leidingen en neemt het technisch ontwerp en de engineering van het project op zich. Wij voeren de vooronderzoeken en de project- en ontwerpleiding uit.
De rol van Geonius
Voor dit project werken onze afdelingen Infra, Archeologie, Milieu, Ecologie en Geotechniek samen. Iedere discipline werkt aan een eigen stukje van de puzzel, om vervolgens alles gezamenlijk in kaart te brengen in een GIS-viewer.
Infra
Onze afdeling Infra is begonnen met een tracéstudie. Om te bepalen welk tracé de juiste keuze is, werken we in een GIS-omgeving (Geografisch Informatiesysteem). Hierin registeren we alle knelpunten, zoals bestaande kabels, leidingen, oude riolen, weesleidingen en kazamatten en dit updaten wij tweewekelijks.
Op basis van onze GIS-omgeving vormen wij ons advies. Met GIS visualiseren, genereren, bewerken en analyseren wij data. De verkregen data en aanvullende informatie geven we vervolgens helder en overzichtelijk weer in de vorm van (digitale) kaarten of webkaarten (webviewer). Binnen dit systeem kan de opdrachtgever de voortgang van de werkzaamheden eenvoudig volgen.
Archeologie
Naast het in kaart brengen van de knelpunten, houden wij rekening met eventuele archeologische waarden in de grond. De invulling van het archeologische onderzoek is bepaald door de gemeente Maastricht. Als de situatie ter plekke daarvoor aanleiding geeft, brengt een van onze archeologen advies uit en wordt betrokken bij de aanleg van het warmtenet.
Milieu
Onze afdeling Milieu onderzoekt met een bodemonderzoek of en wat voor verontreiniging er in de ondergrond zit. Ook bekijken wij met NGE-bureauonderzoek (Niet Gesprongen Explosieven) of er nog eventuele niet gesprongen explosieven in de grond aanwezig zijn.
Ecologie
Onze afdeling Ecologie heeft een globale knelpuntenanalyse gemaakt. Hierin zijn de bestaande flora en fauna, beschermde natuurgebieden in de omgeving en monumentale bomen in kaart gebracht. Vanuit de gemeente behoefde dit zorgvuldige aandacht.
Geotechniek
Onze afdeling Geotechniek verzorgt een geotechnisch advies gebaseerd op een onderzoek naar de geotechnische samenstelling van de ondergrond.
Alle onderzoeken samen vormen het vooronderzoek, dat gebundeld wordt tot één adviesrapport voor de opdrachtgevers.
Workshops
Geonius organiseert samen met de gemeente, watermaatschappijen en Enexis workshops om informatie op te halen. Hier kan men ervaringen met het werken in de Maastrichtse ondergrond uitwisselen. Zo kan er geen waardevolle data voor het vooronderzoek worden overgeslagen en is er een compleet plaatje om een verantwoorde keuze te maken.
Maastricht, Limburg
Haalbaarheidsstudie aanleg warmtenet Maastricht
Steeds meer steden zijn op zoek naar manieren om hun stad ‘groener’ te maken. Zo ook Maastricht, waar voor ruim 6.500 panden in het centrum naar een duurzaam alternatief voor aardgas wordt gezocht. In opdracht van de gemeente Maastricht, Universiteit Maastricht en Enpuls (onderdeel van Enexis Groep) onderzoekt Geonius in samenwerking met ATRON-Engineering de complexe ondergrond van de historische stad en de mogelijkheden voor het aanleggen van een warmtenet.
Project in het kort
Werkzaamheden:
Project- en ontwerpleiding GIS geotechnisch advies bodemonderzoek en advies archeologisch onderzoek ecologisch onderzoek NGE bureauonderzoek
Opdrachtgever:
Gemeente Maastricht, Universiteit Maastricht en Enpuls
Doorlooptijd:
november 2020 - maart 2021
Betrokken werkvelden:
Infra Geotechniek Milieu Archeologie