Het rioolsysteem afkoppelen
Het huidige rioolstelsel is aan vervanging toe. De gemeente pakt hierbij het rioolstelsel meteen goed aan door het vuilwater en schoon regenwater van elkaar te scheiden, zogenaamd afkoppelen. Ook bovengronds wordt gekeken naar het afkoppelen van verharde oppervlaktes zoals trottoirs, parkeerplekken en straten. Hierbij komt een deel van het regenwater niet langer via putten in het riool terecht, maar wordt het zoveel mogelijk opgevangen op de plek waar het valt. Dit proces van infiltratie van regenwater zorgt, samen met de aanleg van het regenwaterriool, voor het ontlasten van het rioolsysteem. Dit voorkomt bij hevige buien wateroverlast in de wijk.
Herinrichting van de wijk
Doordat de straten in de wijk worden opengebroken, wordt meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om de openbare ruimte van de wijk opnieuw in te richten. Bewoners kunnen meedenken over het ontwerp en ideeën aandragen voor het optimaliseren van de leefomgeving. Zo is per straat onder andere nagedacht over de hoeveelheid en duidelijkheid van parkeervakken, de verkeersveiligheid met het oog op spelende kinderen en het vergroten van de biodiversiteit en het groen in de wijk. Ook is er aandacht voor het afkoppelen van verharde oppervlaktes op het eigen terrein van bewoners.
Ontwerpschetsen
De afdeling Landschap heeft ontwerpschetsen gemaakt voor de herinrichting van de wijk. Het doel van het project is om Hoevenbraak-Zuid een klimaatadaptieve woonwijk te maken. Ter voorbereiding op de werkzaamheden heeft Geonius een terreinmeting uitgevoerd. Het team van Infra verzorgt vervolgens de technische uitwerking van zowel het ondergrondse rioleringssysteem als de bovengrondse inrichting van de wijk. Daarbij hoort ook het opstellen van het bestek en het begeleiden van de aanbesteding.
Omgevingscommunicatie
Door de actieve rol van bewoners en de inbreng die zij hebben in het uiteindelijke ontwerp zetten wij omgevingscommunicatie in. Om de ideeën te verzamelen zijn er digitale en fysieke bijeenkomsten op straat en in het lokale buurthuis georganiseerd. De suggesties zijn zo in kaart gebracht en zoveel mogelijk in het ontwerp meegenomen. Daarnaast zijn er onder andere posters en een bouwbord met informatie in de wijk geplaatst en informatieve projectfolders huis-aan-huis bezorgd.
Ook hebben wij een projectwebsite opgezet. Deze website dient als communicatieplatform om ontwerpen en nieuws te delen en bewoners actief te blijven betrekken bij het project. Deze website is geauditeerd op 'digitale toegankelijkheid' en voldoet daarmee aan de eisen van het Rijksbeleid. De overheid wil hiermee digitale voorzieningen voor iedereen toegankelijk maken. Bekijk onze projectwebsite op Hoevenbraak-klimaatrobuust.nl.
Meer achtergrondinformatie over dit project? Bekijk dit artikel in MooiSchijndel waar onze omgevingsmanager Erwin Elschott meer uitleg geeft.