Deze gegevens zijn essentieel voor de ontwikkeling van een klimaatadaptief regenwatersysteem. Dit systeem helpt om regenwater op te vangen, op te slaan en her te gebruiken, waardoor wateroverlast wordt verminderd en de leefomgeving beter bestand is tegen droogteperiodes.
Bij sommige locaties, zoals Bongerd-Oost en het Pancratiusplein, voeren we ook archeologisch vooronderzoek uit. Dit is nodig omdat het plangebied zich in het centrum van middeleeuws Heerlen bevindt, het historische Landsfort Herle. Bureauonderzoek wees uit dat er een hoge archeologische verwachting bestaat voor vondsten uit de Romeinse tijd en een zeer hoge verwachting voor sporen vanaf de middeleeuwen. In het noorden en zuiden van het gebied werden vooral grachtvullingen verwacht, en in het centrale deel vooral bewoningssporen, zoals kuilen, waterputten en muurresten.
Tijdens het veldonderzoek, waarbij zeven boringen archeologisch werden begeleid, komen de resultaten grotendeels overeen met deze verwachtingen. Op basis van de resultaten van het onderzoek blijkt dat in het plangebied een zeer hoge kans is dat relatief gave archeologische resten bedreigd worden door diepere bodemingrepen. Daarom wordt geadviseerd om plannen zodanig aan te passen dat verstoring tot een minimum wordt beperkt.
De resultaten van alle infiltratiemetingen worden overzichtelijk gepresenteerd in een GIS-viewer, zodat de gemeente gericht kan werken aan oplossingen voor een duurzamere stad. Daarnaast biedt eventueel vervolgonderzoek waardevolle informatie om het middeleeuwse verleden van Heerlen zichtbaar te maken voor het publiek.
Met dit project draagt Geonius bij aan een toekomstbestendig en historisch bewuste stad, waarin slimme oplossingen Heerlen voorbereiden op de uitdagingen van een veranderend klimaat.