Samen met bewoners, organisaties en bedrijven is gekeken naar de beste oplossingen voor deze dijkversterking. Een mooi staaltje burgerparticipatie. Deze oplossingen worden verder uitgewerkt tot een dijkontwerp. Het gaat hierbij om een combinatie van versterking met grond binnen- en buitendijks en van constructies (zoals damwanden). Op deze manier voldoet de dijk aan de norm en worden de beschermde natuur en het historisch erfgoed gespaard.
Rol van Geonius
Vanuit een aanbesteding van Waterschap Rivierenland is de opdracht voor een verkennend milieuhygiënisch onderzoek gegund aan Geonius. Onze divisie Milieu kan aan de slag met de voorbereidingen voor het 19,3 kilometer lange dijktraject Tiel – Waardenburg.
Het verkennend bodemonderzoek is bedoeld om inzicht te verkrijgen in de opbouw en de algemene milieuhygiënische kwaliteit van de bodem binnen de scope van het project. Hieruit blijkt of en waar saneringen nodig zijn, wat de mogelijkheden voor hergebruik van de vrijgekomen grond zijn en waar nader onderzoek nodig is.
Op basis van voorverkenning is gestart met het opstellen van een definitief onderzoeksplan, waarna het veldwerk is opgestart. Het veldwerk, bestaande uit het plaatsen van boringen, graven van asbestinspectiegaten, bemonsteren van waterbodem in watergangen en uiterwaarden en plaatsen van peilbuizen wordt uitgevoerd door ons eigen veldwerkteam.
Onderzoeksrapport
Na binnenkomst van de analyseresultaten worden deze getoetst door onze Adviseurs milieu en verder verwerkt in een onderzoeksrapport. Met dit plan heeft de opdrachtgever een goed beeld van de milieuhygiënische samenstelling van de bodem en kan het definitieve dijkontwerp worden opgesteld. Ook worden de uitkomsten gebruikt als uitgangspunt voor de tender om een aannemer voor de realisatie van de dijkverbetering te selecteren.
Het onderzoeksplan is deels in GIS uitgevoerd. Ook de verkregen data worden deels in GIS weergegeven.