Het doel van het project is om alle vergunningen in het kader van de Rivierenwet, Wet beheer rijkswaterstaatswerken en Waterwet van Rijkswaterstaat Oost-Nederland digitaal ontsloten te hebben. Daarbij dient er een selectie gemaakt te worden van alle vergunningen met een vegetatiecomponent. Rijkswaterstaat wil in 2018 namelijk onderhoudsovereenkomsten afsluiten in het kader van het veiligheidsvegetatiebeheer, om de vegetatielegger Rijkswaterstaat conform de afgesproken norm te onderhouden.
Onze rol
Rijkswaterstaat heeft Geonius opdracht gegeven voor het selecteren, inscannen, georefereren en intekenen van contouren van vergunningen met een vegetatiecomponent uit een totaal van ruim 4.000 vergunningen. Samen met Stantec gaan we aan de slag met de projectleiding, het risico- en datamanagement, het landschappelijk en ruimtelijk advies en een deel van het GIS-tekenwerk. Rijkswaterstaat gebruikt het eindresultaat van de GIS-database om snel inzichtelijk te krijgen waar nog onderhoudsovereenkomsten afgesloten dienen te worden. Dit alles ronden we naar verwachting voor 1 maart 2018 af.
Concreet voeren we de volgende werkzaamheden uit om de doelstelling van het project te realiseren:
- Maken van een overzicht van de vigerende vergunningen met een uniek ID;
- Selecteren van alle vergunningen met een vegetatiecomponent;
- OCR-scannen vergunningen uit de selectie die niet digitaal beschikbaar zijn;
- Georefereren vergunningen en beschikbaar maken vergunde vegetatie in (GIS) database;
- Analyse van bestaande GIS-systemen en advies in te zetten systeem.
Het project kent twee speerpunten, namelijk: het behalen van de gewenste nauwkeurigheid van de te digitaliseren vergunningen en de definitiebepaling van het vegetatiecomponent. Geonius en Stantec zetten een Sharepoint op waardoor het projectteam en de opdrachtgever ‘live’ de voortgang van het project kunnen inzien en bewaken.