Geonius heeft de opdracht gegund gekregen binnen de raamovereenkomst ingenieursdiensten gemeente Meierijstad. Deze overeenkomst draait om een integrale aanpak op het gebied van civiel- en cultuurtechnische ingenieursdiensten.
De gemeente beoogt met de nieuwe fietsroute meer autorijders over te halen de fiets te pakken. Ook wil de gemeente samen met het Platform Ondernemers Meierijstad het gebruik van de fiets door werknemers van bedrijven in de omgeving stimuleren. Tevens ontstaat er door de aanleg van de fietsverbinding een recreatieve fietsroute langs het Duits lijntje; een voormalige spoorlijn tussen Boxtel en het Duitse Wesel, waarvoor Geonius een landschapsvisie heeft ontwikkeld.
Rol Geonius
Schetsontwerp verder ontwikkelen
Geonius heeft van de opdrachtgever een schetsontwerp ontvangen. Onze afdeling Infra ontwikkelt dit tracéplan verder tot een Voorlopig Ontwerp (VO), Definitief Ontwerp (DO) en besteksklaar plan, zodat het project aanbesteed kan worden.
Conditionerende onderzoeken
Om tot een goed ontwerp te komen, voert Geonius voorbereidende onderzoeken uit langs het tracé van de snelfietsroute. Deze onderzoeken betreffen een terreinmeting, milieukundig bodemonderzoek, een scan van de flora & fauna, geotechnisch onderzoek, asfaltonderzoek, archeologisch onderzoek door middel van een quick scan van de omgeving, een NGE-onderzoek (Niet-gesprongen-explosieven) en een parkeeronderzoek.
Landschapsvisie
Onze afdeling Landschap heeft een Landschapsvisie 'Duits Lijntje' opgesteld, om de ruimtelijke kwaliteit van de nieuwe recreatieve snelfietsroute en van de omgeving te vergroten. Het betreft een totaalvisie op thema's ecologie, landschap, recreatie en toerisme, kunst en cultuurhistorie, duurzaamheid en energie.
In de visie hebben wij voor ogen om de zichtbaarheid te versterken, verbindingen te leggen tussen de fietsroute in de wijk en het Duits Lijntje en om een doorgaande groenstructuur met een divers sortiment te realiseren. Dat doen we door kruisingen te markeren met markante bomen, extra toegangen te maken voor ommetjes vanuit de wijk, rommelig groen (struiken) te verwijderen en gaten op te vullen met bomenrijen.
Burgerparticipatie
Naast de technische uitwerking speelt burgerparticipatie een grote rol bij dit project. Binnen de randvoorwaarden vanuit de gemeente en de richtlijnen, houdt Geonius door middel van bewonersbijeenkomsten in het ontwerp rekening met de wensen en ideeën van omwonenden. Samen met de bewoners richten we de huidige fietspaden en woonstraten opnieuw in.
> Lees hier het verslag van het Brabants Dagblad over de bewonersavonden
Uden, Noord-Brabant
Schetsontwerp en conditionerende onderzoeken snelfietsroute Uden – Veghel
De gemeenten Meierijstad en Uden en de provincie Noord-Brabant leggen een hoogwaardige fietsverbinding aan tussen het centrum van Uden en de Dubbelen in Veghel. Deze snelfietsroute is bedoeld om het fietsverkeer tussen de twee steden te stimuleren en daarmee ook het woon- en werk-autoverkeer te ontlasten. Geonius is bij dit project betrokken om conditionerende onderzoeken uit te voeren op het gebied van Ecologie, Geotechniek en Milieu en vervolgens het geleverde schetsontwerp verder te ontwikkelen. Ook ontwikkelen wij een landschapsvisie om de ruimtelijke kwaliteit van de nieuwe recreatieve snelfietsroute en van de omgeving te vergroten.
Project in het kort
Werkzaamheden:
engineering snelfietsroute opstellen voorlopig ontwerp, definitief ontwerp en bestek opstellen landschapsvisie burgerparticipatie aanbesteding terreinmeting milieukundig bodemonderzoek flora & fauna scan geotechnisch onderzoek archeologische quick scan
Opdrachtgever:
Gemeente Meierijstad
Doorlooptijd:
maart 2019 - eind 2020
Betrokken werkvelden:
Infra Geotechniek Milieu Ruimtelijke ontwikkeling Landschap Archeologie Ecologie-oud