Wat veel mensen niet weten bij het plaatsen van een zonnepark; het is niet een kwestie van kabels trekken en panelen aansluiten. Er gaat heel wat voorbereiding aan vooraf.
Zo begint het al met het aanleggen van een nieuwe weg voor de aanleg en het onderhoud van de zonneparken. Om hoogteverschillen met de bestaande onderhoudsweg langs de windmolens te overbruggen, moeten ophogingen worden gerealiseerd. Dat moet ingepast worden naast (en over) de bestaande watergangen welke intact moeten blijven.
De bestaande drainage bestaat uit gresbuizen (buizen van gebakken klei) welke na de inpoldering in de jaren '40 van de vorige eeuw zijn aangelegd. Deze functioneren nog steeds, en voeren vrijwel constant kwelwater af. De exacte ligging en staat van het systeem zijn onbekend, en schade moet natuurlijk zoveel mogelijk worden voorkomen.
Plaatselijk komt een veenlaag voor. Deze is van invloed op de stabiliteit van de ophogingen en dus op het instandhouden van de watergangen. Verder is deze van invloed op de zetting van de weg en dus het instandhouden van de drainage, op corrosie van de staanders waarop de zonnepanelen worden gefundeerd, op de elektrische geleiding van de ondergrond waarmee in ontwerp van de aarding van het zonnepark rekening gehouden moet worden en op de thermische geleiding waarin in het ontwerp van de bekabeling rekening mee gehouden moet worden.
Om de ruimtelijke knelpunten bij de bestaande wegen en watergangen op te lossen hebben we een terreininmeting uitgevoerd. Hiermee hebben we vervolgens in 3D het wegontwerp en ontwerp van de kruisingen met de watergangen opgesteld.
Geotechnisch onderzoek
We hebben geotechnisch onderzoek naar de draagkracht van de bodem uitgevoerd, waarmee we funderingsadvies voor de transformatorstations en verhardingsadvies voor het wegontwerp hebben opgesteld. Ook hebben we zettings- en stabiliteitsberekeningen van de ophogingen en de weg uitgevoerd, zo weten we zeker dat het wegontwerp ook in stand blijft gedurende de levensduur van het zonnepark. De resultaten gebruiken we ook voor advies over het instandhouden, of waar nodig aanpassen, van de bestaande drainage.
Om te komen tot een klimaatrobuust ontwerp, adviseren we ook over klimaatdreigingen; welke waterstanden kunnen optreden tijdens hevige buien en wat zijn de overstromingsrisico’s? In het ontwerp van het zonnepark en de aanlegniveaus van de transformatorstations kan hier vervolgens rekening mee worden gehouden.
Daarnaast is nog uitgevoerd:
- G-waarden onderzoek naar de thermische geleidbaarheid, voor de aan te leggen elektriciteitskabels
- Onderzoek naar agressiviteit van bodem en grondwater
- Wennermetingen; onderzoek naar de elektrische weerstand in de bodem, waarmee ondergrondse obstakels worden gedetecteerd en de aarding kan worden ontworpen.
Na dit alles kan pas worden gestart met het trekken van de kabels en het plaatsen van de panelen voor de zonneparken.