Als interdisciplinaire dienstverlener heeft Geonius veel verschillende expertises in huis en kan Geonius opdrachtgevers voorzien van het totaalplaatje. Ook bij realisaties van klimaatadaptieve maatregelen als waterbergingen en alle voorbereidende werkzaamheden daarvoor, is Geonius in staat projecten van A tot Z op te pakken, van de conditionerende onderzoeken en monitoring tot omgevingsmanagement en het ontwerp.
Een van de belangrijkste onderdelen van het realiseren van een waterberging is de juiste locatie vinden. Of een locatie geschikt is hangt af van verschillende factoren waaronder de ondergrond en grondwaterstanden.
Al voordat er een boor in de grond is gezet, kan dit worden onderzocht aan de hand van het GeoTOP ondergrondmodel (TNO), inschattingen van de grondwaterstanden, grondeigenschappen en de polderpeilen. Dit geeft een indicatie van locaties met een hoge en lage potentie voor waterberging.
Kansenkaart
De kansenkaart kan gebruikt worden om op voorhand kansrijke locaties in beeld te brengen over een groter gebied. Dit wordt gedaan op basis van ondergrond, grondwaterstanden, polder- en boezempeilen en landgebruik.
Het model GeoTOP (TNO) geeft een gedetailleerd driedimensionaal beeld van de ondergrond van Nederland tot een diepte van maximaal 50 meter onder NAP. Aan elke cel (voxel) zijn eigenschappen gekoppeld zoals onder andere de meest waarschijnlijke grondsoort (lithoklasse).
In combinatie met grondwaterdata, en polder- en boezempeilen, wordt in GIS (Geografisch informatiesysteem) geautomatiseerd inzichtelijk gemaakt op welke locaties een geschikte ondergrond wordt verwacht en tot welke diepte de waterberging hier ontgraven kan worden. Indien te diep ontgraven wordt, kan bijvoorbeeld stabiliteitsverlies optreden door de grondwaterdruk in diepere zandlagen.
De resulterende data wordt gecombineerd met het landgebruik: bebouwing en oud en nieuw glas (kassen). Validatie van de kaart gebeurt op basis van eerder onderzochte locaties en locaties van bestaande waterbergingen. Vervolgens kunnen alle conditionerende onderzoeken worden uitgevoerd, waarna ook de advies- en ontwerpwerkzaamheden opgepakt kunnen worden.
Waterbergingen Westland
Momenteel werkt Geonius aan het opstellen van een kansenkaart voor de gemeente Westland. Hierbij wordt de hele gemeente in kaart gebracht. Eerder voerde Geonius voor dezelfde gemeente diverse onderzoeken uit om de geschiktheid van meerdere locaties te onderzoeken. Deze locaties bleken bij nader inzien helaas niet te voldoen: er werden al ondiep doorlatende zandlagen aangetroffen waardoor de bergingen zouden volstromen met grondwater. Dankzij de kansenkaart kunnen de meest geschikte locaties op voorhand worden geselecteerd en worden dergelijke situaties voorkomen.