Naar onze mening zit het grootste pijnpunt niet bij het achterblijven van de lesinhoud van de hogescholen, maar bij het gebrek aan studenten zelf. Bij workshops en presentaties die Geonius op hogescholen geeft, zit vaak maar een man of tien die de richting Civiele Techniek heeft gekozen. Met een beetje geluk gaat daarvan misschien één persoon uiteindelijk iets met BIM doen. De rest wordt werkvoorbereider, calculator of kiest voor een andere functie waar ook een tekort aan mensen is. Los van de vraag of er op hogescholen genoeg aan BIM wordt gedaan, kunnen we ons beter focussen op het promoten van de sector. Het inzetten van BIM, dat ons vakgebied ‘sexyer’ maakt, kan daar zeker bij helpen.
Wij proberen ons steentje bij te dragen door op diverse hogescholen workshops en presentaties te geven over BIM. Als we deze ondersteuning van docenten sectorbreed organiseren, kunnen we ervoor zorgen dat studenten van alle opleidingen structureel meer les krijgen over de laatste ontwikkelingen in het werkveld. In de dagelijkse praktijk krijgen wij, als onderdeel van het bedrijfsleven, immers beter mee wat die ontwikkelingen zijn en hoe snel ze gaan. Op deze manier kunnen we het (misschien) stoffige imago van de sector enigszins wegpoetsen en studenten enthousiasmeren voor dit onderdeel van het vak. Laten we met zijn allen vooral zoveel mogelijk bijdragen aan BIM-scholing. Zo vergroten we niet alleen het aantal BIM-mers in onze branche, maar ook het aantal branchegenoten in het algemeen.
Directeur Bas van der Veen van de Hogeschool van Utrecht en voorzitter van de hoger onderwijsgroep van alle bouwopleidingen stelt in het artikel tevens dat de sector zal moeten investeren in bij- en nascholing van werkenden gedurende hun loopbaan. Daar zijn we het bij Geonius mee eens. In onze visie moet je medewerkers altijd bij laten leren tijdens hun loopbaan, of dat nu om BIM gaat of iets anders. Wij gaan zelfs iets verder door ook te kijken naar omscholing: inmiddels hebben wij een aantal mensen aangetrokken met een andere studieachtergrond, om hen vervolgens intern op te leiden als BIM engineer. Zo lang de uitstroom van studenten met de juiste opleiding achterblijft, is dit de enige manier om de snelheid van ontwikkelingen in de markt bij te blijven houden.
▲
Neem contact op: +31 88 130 06 00
Contact | Werken bij |
Nieuws / Hoe Geonius omgaat met tekort aanwas virtuele...
Hoe Geonius omgaat met tekort aanwas virtuele bouwwereld
12 oktober 2017
De Cobouw kopte eind september met kritiek op het hoger onderwijs, omdat de aanwas van BIM-mers stagneert. Ondanks de veelbelovende, nieuwe wereld voor bouwers en installateurs lijken maar weinig studenten te kiezen voor Civiele Techniek en nog minder studenten voor specialisatie richting BIM. Het tekort is in de gehele sector een probleem en daar moeten we met zijn allen wat doen.