We gaan even terug in de tijd. Naar 2017. Enkele collega’s met een achtergrond in planologie, sociale geografie en landschap zien kansen voor een nieuw werkveld binnen Geonius. Op eigen initiatief maken zij een plan en in nauwe samenwerking met de directie is het nieuwe werkveld Ruimtelijke ontwikkeling opgezet. De behoefte om concreet planologie uit te oefenen wordt met de komst van het nieuwe werkveld steeds groter. Een mooi moment voor planoloog Willemijn Smeets om in de loop van 2017 aan te sluiten bij het ambitieuze team.
Fascinatie voor de leefomgeving
Als kind had Willemijn al een fascinatie voor de leefomgeving om zich heen. “Ik vroeg mij weleens af: waarom staat een gebouw op een bepaalde plek en wie bepaalt dat deze weg hier loopt?” Op latere leeftijd was de keuze voor haar studie dan ook al snel gemaakt. Willemijn begon haar studie Ruimtelijke ordening en planologie aan de NHTV (tegenwoordig BUas) in Breda. Aansluitend heeft zij de Master Urban Geography in Utrecht volbracht. “Geonius is een Limburgs bedrijf met vestigingen in onder andere Breda en Houten (voorheen Utrecht). Met mijn Limburgse roots, studie in Breda en Master in Utrecht voelde ik mij al snel thuis bij Geonius.”
Werkveld Ruimtelijke ontwikkeling
Sinds het ontstaan van het werkveld in 2017 heeft de afdeling een belangrijke plek binnen de organisatie ingenomen. Willemijn: “Geonius heeft een heel breed dienstenpakket. Binnen een ruimtelijke procedure kunnen we de klant daardoor geheel ontzorgen. Maar de complexiteit van onze kernthema’s en de samenhang tussen de verschillende disciplines vragen om een goede integrale samenwerking. Hier ligt een mooie rol voor de adviseurs binnen Ruimtelijke ontwikkeling. Als ik bijvoorbeeld een ruimtelijke onderbouwing opstel, komen de onderzoeken van de diverse werkvelden samen. Ik ben dan de spin in het web en werk veel samen met mijn collega’s binnen Milieu, Geotechniek, Landmeetkunde, Infra, Water, Landschap, Archeologie en Ecologie.”
“En dat is nu precies het leuke aan mijn werk”, gaat Willemijn verder. “Ik breng de technisch specialisten binnen Geonius samen. Omdat de sfeer binnen onze organisatie heel prettig en toegankelijk is, krijg ik veel energie van het werken met mijn collega’s. En in mijn werk als planoloog bepaal ik nu nog steeds niet waar dat gebouw komt te staan of hoe een weg precies loopt zoals ik vroeger dacht, maar ik begeleid dit proces wel.”
Groene schoolpleinen
Ook opdrachtgevers zijn steeds meer bekend met onze afdeling Ruimtelijk ontwikkeling. Nu de veranderingen in het klimaat merkbaar zijn, bijvoorbeeld door wateroverlast in het zuiden van het land en de problemen met nattere en warmere zomers, is men steeds meer bewust dat dingen in de toekomst anders moeten. De vraag naar het toepassen van klimaatadaptieve maatregelen neemt dan ook toe. Zoals bijvoorbeeld bij het herinrichten van de openbare ruimte binnen wijken.
Het vergroenen van schoolpleinen is ook een merkbare trend binnen scholen door heel Nederland. Willemijn vertelt: “Veel scholen hebben nog een ouderwets grijs schoolplein. Maar steeds meer onderwijsinstanties, ouders en kinderen zien de voordelen van een groen schoolplein. Een groen schoolplein ziet er aantrekkelijk uit, biedt verkoeling op warme dagen, kan hemelwater langer vasthouden en vergroot de biodiversiteit. Daarnaast geeft het veel educatieve en creatieve ruimte voor leerkrachten en kinderen. Een plek waar je meer over de natuur kunt leren, waar je je vrij kunt bewegen en verstoppen en waar je van jongs af aan al respect voor de natuur meekrijgt.”
Onderwijsinstanties weten de weg naar Geonius dan ook goed te vinden voor het vergroenen van schoolpleinen: “Wij kunnen het gehele proces van initiatief tot en met de aanleg begeleiden. Zo kunnen we ideeën van leerlingen, ouders en onderwijsinstellingen ophalen en vertalen naar een gezamenlijk klimaatadaptief ontwerp. Natuurlijk kijken wij daarbij naar het afkoppelen van hemelwater, het vergroten van biodiversiteit, het voorkomen van hittestress en educatieve elementen. Ook advisering omtrent subsidies en de kostenraming kunnen wij verzorgen. Door provinciale en gemeentelijke subsidies kan het vergroenen van speelplaatsen al gauw voor de helft gefinancierd worden. Ook onze kosten worden dan vergoed.”
Omgevingscommunicatie
Thema’s als participatie en omgevingsmanagement worden ook steeds belangrijker. "Mijn interesse voor omgevingscommunicatie wordt steeds groter. Op dit vlak wil ik mij de komende jaren nog meer gaan ontwikkelen. Een project heeft altijd impact op de leefomgeving. Met name op de buurtbewoners of gebruikers van een weg die wordt aangepast, of met het realiseren van een nieuwbouwproject. Dit is vaak een ingewikkeld proces en in mijn rol wil ik dit proces makkelijk en begrijpelijk maken. Geen ingewikkeld taalgebruik, goed luisteren en vooral de dialoog aan gaan."
Met de komst van de Omgevingswet speelt het participatieproces ook een steeds grotere rol. “Dit vind ik zelf een heel interessante ontwikkeling”, vertelt Willemijn. “Binnen Geonius ben ik aanspreekpunt wat betreft de Omgevingswet. Ik houd de ontwikkelingen in de gaten en bereid de organisatie voor op de komst van de nieuwe wet. Ik vind het een goede ontwikkeling dat veel gemeentes al inspelen op de komst van de Omgevingswet en dat zij participatie en omgevingscommunicatie nu al meer belangrijk maken."
Vacature planoloog
Binnen Ruimtelijke ontwikkeling hebben we plek voor nog een planoloog. “We zoeken iemand die minstens vier jaar ervaring heeft met het opstellen van ruimtelijke plannen of het begeleiden van ruimtelijke procedures. Deze ervaring kan zijn opgedaan bij een ander adviesbureau of vanuit een gemeente. Iemand die affiniteit heeft met de juridische kant van ons vak en goed bekend is met de aanstaande Omgevingswet. Jouw interesse ligt ook bij het werken met collega's van onze overige disciplines, zodat je als spil kunt fungeren tussen de verschillende technische collega’s om een totaaloplossing te bieden voor onze klanten.”
“Binnen ons kleine, hechte team is veel ruimte voor eigen interesses en ambities binnen het vakgebied. Gezelligheid op de werkvloer staat bij jou hoog in het vaandel. En natuurlijk doe je mee aan onze tafeltenniscompetitie.”
Onze informele bedrijfscultuur is kenmerkend binnen Geonius. Hard werken en plezier in het werk gaan hand in hand. “Samen met twee collega’s heb ik een tafeltenniscompetitie opgestart in ons kantoor Houten,” vertelt Willemijn. “Eens in de drie weken spelen alle deelnemers minstens één potje tafeltennis. Het is leuk om collega’s waar je minder vaak mee samenwerkt, op een laagdrempelige manier beter te leren kennen. Zo spelen een stagiair en de directeur ook makkelijk samen een potje tegen elkaar. Het is hartstikke leuk en je ziet dat het bijdraagt aan meer eenheid op de werkvloer.”
Wil jij ook aan de slag als planoloog voor ons werkveld Ruimtelijke ontwikkeling? Bekijk dan onze vacature op de vacaturepagina.
In dienst: oktober 2017
Opleiding: Bachelor Ruimtelijke ordening en planologie & Master Urban Geography
Contact: w.smeets@geonius.nl