Quinten’s roots liggen in België. Hij heeft zijn Bachelor en Master Geografie afgerond in Leuven waar hij al veel kennis opdeed over Geografische Informatiesystemen (GIS). Na het afronden van zijn studie kwam hij bij Geonius terecht. "GIS vond ik tijdens mijn studie al interessant. Als je het koppelt aan een programmeertool ben je in staat om veel relevante data op een efficiënte manier te verwerken", vertelt Quinten.
GIS binnen Geonius
Met de komst van Quinten heeft GIS een steeds groter aandeel gekregen in de werkzaamheden van andere collega’s. We automatiseren, digitaliseren en versnellen onze werkprocessen. Quinten: "Veel van de werkvoorbereiding bij Geotechniek en Milieu werd bijvoorbeeld nog gedaan in AutoCAD. Dit jaar zijn al grote stappen gezet om meer in een GIS-omgeving te werken. Zo kunnen we repeterend, handmatig werk eenvoudig geautomatiseerd uitvoeren in de GIS-omgeving. Bijvoorbeeld; het intekenen van 100 boringen volgens een bepaalde onderzoeksstrategie kost veel tijd. In een GIS-omgeving kun je met zelfgeschreven tools tot hetzelfde gewenste resultaat komen.”
Een ander voordeel van GIS is dat het, naast tijdswinst, de kwaliteit en veiligheid van onze werkzaamheden verbeterd. “Door middel van GIS maken we in een onderzoeksgebied bijvoorbeeld inzichtelijk welke geplande boringen of sonderingen dicht bij ondergrondse kabels en leidingen in de buurt komen. Zo wordt onze planner gewaarschuwd en weet onze buitendienst dat extra aandacht is vereist tijdens de werkzaamheden op locatie. Dit bevordert de veiligheid”, aldus Quinten.
Toekomstplannen met GIS
De volgende stap met GIS binnen Geonius is de kennis en informatie uitbreiden naar alle werkvelden en de standaard taken bedrijfsbreed automatiseren en centraliseren. “Daarnaast bestaat de wens een tool te ontwikkelen die diverse bestaande data voorafgaand aan een project controleert”, vertelt Quinten. “Bijvoorbeeld in het geval van boringsvrije zones en gebieden met niet gesprongen explosieven. Dit versnelt onze voorbereiding van de werkzaamheden en borgt de veiligheid. Binnenkort willen we ook onderzoeksresultaten zoals sondeergegevens en milieu-data in BRO- en SIKB-formaat centraliseren en verwerken met GIS."
Bij actuele thema’s zoals klimaatadaptatie en milieuwetgeving kan GIS een rol spelen voor de technologische kant van de vraagstukken. “De naam zegt het eigenlijk al: geografische informatiesystemen zijn ideaal om een brede waaier van ruimtelijke gegevens samen te brengen. Bijna alle data over bodem, ondergrond, hoogte en water zijn tegenwoordig makkelijk bereikbaar. Vervolgens kunnen we met behulp van een gepaste analyse tot een duurzame oplossing komen voor mens en milieu. Het voordeel is dat we de technologie kunnen combineren met de interne kennis van al onze divisies”, zegt Quinten.
De mogelijkheden van GIS voor onze klanten
Vanuit ons werkveld Milieu is al met verschillende klanten samengewerkt door het (online) delen van analyseresultaten over bijvoorbeeld bodemlagen en bodemkwaliteit. Zo krijgt de klant sneller en beter inzicht in de vordering van het project.
Ook in geotechnische onderzoeken biedt GIS al uitkomst. Voor een project in het Westland hebben we een kansenkaart opgesteld door middel van GIS waarbij de geschikte locaties voor waterberging inzichtelijk zijn gemaakt. Onze Adviseur GIS Joram van der Vlist heeft zelfs een tool ontwikkeld om de optimale locatie van mogelijke waterbergingen te bepalen en focust zich op de automatisering van zogenaamd G-waarden onderzoek. "We hebben heel veel technologie in huis dus hier kunnen we in de toekomst grote stappen in zetten. Dit is een kwestie van tijd", aldus Quinten.
Nieuwe stagiairs
Omdat het gebruik van GIS groeit binnen de organisatie zijn we nog op zoek naar nieuwe stagiairs. "Er is nog een hele lijst met wensen voor het gebruik van GIS", vertelt Quinten. "Binnen Geonius krijg je veel vrijheid om je functie uit te voeren met werk dat je leuk vindt. We kunnen voor iedereen dus wel een interessant takenpakket samenstellen."
Heb jij kennis van GIS en wil jij bij ons stage lopen en de nieuwe collega worden van Quinten? Bekijk dan de vacature, stuur een mail naar solliciteren@geonius.nl en vermeld jouw opleiding en motivatie.
In dienst: 1 september 2020
Opleiding: Bachelor en Master Geografie, Universiteit van Leuven
Contact: q.vanmoerbeke@geonius.nl