Naast werkzaamheden op het gebied van bestemmingsplannen kunt u ook denken aan visualisaties met behulp van 3D Gebiedsinformatiemodellen, ruimtelijke onderbouwingen en BLVC-plannen (Bereikbaarheid, Leefbaarheid, Veiligheid en Communicatie). Gebiedsinformatiemodellen gebruiken we, behalve als ontwerp- en communicatiemiddel voor de omgeving, ook als visueel toetsmiddel. In virtual reality verkrijgen we inzicht in bijvoorbeeld de effecten van klimaatverandering, droogte of wateroverlast.
Interdisciplinair
We gaan een stapje verder dan enkel adviseren omtrent ruimtelijke ordening. We opereren met name aan de voorkant van de planvormingsfase. “Onze klanten kunnen optimaal profiteren van ons uitgebreide, integrale dienstenpakket”, vertelt Erwin Elschott. “Geonius voert immers ook archeologische, milieutechnische of geotechnische onderzoeken uit of we kunnen een ruimtelijke ingreep civieltechnisch toetsen. Deze korte lijnen kunnen voor een opdrachtgever interessant zijn, aangezien dergelijke werkzaamheden vaak samengaan binnen ruimtelijke ingrepen. We stellen (gebieds)visies op en kunnen deze geheel uitwerken tot de uitvoering. We kunnen dus snel schakelen en de opdrachtgever op dit vlak ontzorgen.”
Op deze manier heeft Geonius een unieke positie binnen de markt. “Door onze jarenlange expertise op het gebied van infrastructuur spelen we met onze afdeling Ruimtelijke ontwikkeling heel bewust in op het raakvlak van infra en ruimtelijke ordening”, vertelt Koen Staals. “Wij begeven ons dus meer aan de technische kant van ruimtelijke ordening door bijvoorbeeld de ruimtelijke impact van een inpassingsplan te visualiseren in een 3D model of het inzetten van GIS voor ruimtelijke inventarisaties.”
Geonius houdt zich dus niet bezig met ruimtelijke ordening in klassieke zin. Door onze technische expertise én ons integrale dienstenpakket hebben wij het over Ruimtelijke ontwikkeling.
Omgevingswet
“We zijn al druk met de voorbereidingen op de nieuwe omgevingswet”, haalt Wout van der Gun nog aan. “Er gaat een hoop veranderen binnen deze nieuwe wet en we merken in de markt dat er daardoor veel vraag is naar vaste 3D componenten. Een 3D model voor bestemmingsplannen in plaats van een plat plaatje is wat ons betreft de toekomst. En laat het maken van 3D modellen zoals Bouw- en Gebiedsinformatiemodellen nu in onze genen zitten.”