In de Heerlense wijk Versiliënbosch wordt in het merendeel van de woningen vochtoverlast ervaren. De vochtproblemen uiten zich vooral in vochtige of natte wanden en vloeren. Het betreft oudere woningen uit de jaren '20 die relatief hoog gelegen zijn. In de wijk is sprake van een diepe grondwaterstand, maar desondanks is sprake van vochtoverlast.
Eerder zijn door Stichting Woonpunt lokaal maatregelen genomen om het vochtprobleem aan te pakken, maar nu wordt een oplossing gezocht voor de lange termijn. Door middel van onderzoek en het verkennen van klimaatadaptieve, gebiedsgerichte mitigerende maatregelen kunnen we de opdrachtgever voorzien van informatie om tot een goede investeringsbeslissing te komen voor de wijk (renovatie of sloop-nieuwbouw).
De rol van Geonius
Om het vochtprobleem te onderzoeken is de wijk integraal onderzocht om onder andere inzichtelijk te maken of de vochtoverlast wordt veroorzaakt door de bodemgesteldheid. Dit onderzoek is gedaan in twee fases. Allereerst is een infiltratieonderzoek gedaan in de wijk. Vervolgens is een systeemanalyse uitgevoerd zodat het bestaande water- en bodemsysteem de basis vormt voor een eventuele herinrichting. Hierbij zijn bewoners geïnterviewd om onze bevindingen te toetsen aan de ervaringen: hoe wordt overlast ervaren? Gaat het om vochtoverlast of wateroverlast? Is de overlast periodiek of structureel?
De eigenschappen van de bodem (en oplossingsrichtingen) worden vervolgens geografisch inzichtelijk gemaakt met GIS (Geografisch Informatiesysteem).
Onderzoeksresultaten en advies
Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat de oorzaak van de vochtoverlast waarschijnlijk stagnerend regenwater (hangwater) op een ondiepe leemlaag betreft. In combinatie met de hoge verhardingsgraad, weinig groen en dus weinig beworteling, kan regenwater moeilijk naar de diepere ondergrond infiltreren. Dit ‘hangwater’ blijft hangen op de slecht doorlatende leem. Dit resulteert in optrekkend vocht via de funderingen en vochtige keldervloeren. Dit komt vaker voor bij oude bebouwing waar een waterkerende laag in de fundering ontbreekt.
De resultaten geven meer inzicht in de te nemen investeringsbeslissing het bestaande bodem- en watersysteem: het is geen plaatselijk probleem en wordt veroorzaakt door een combinatie van de ondergrond en de ouderdom van de bebouwing. We adviseren vervolgens een natuurinclusief en klimaatadaptief herontwerp van de wijk.
Door regenwater via de bestaande infrastructuur of verdiepte groenstroken af te voeren naar de lagergelegen delen van de wijk en hier enkele centrale wadi’s te realiseren, ontstaan meekoppelkansen met vergroening, verkoeling en biodiversiteit. Beheer en onderhoud is gecentraliseerd, en vergroening heeft bovendien als voordeel dat de bodemstructuur verbetert, waardoor regenwater beter naar de diepere ondergrond kan infiltreren. Regenwater dat in geval van extreme buien niet door de wadi’s verwerkt kan worden, kan vertraagd naar de riolering worden afgevoerd om wateroverlast te voorkomen.
▲
Neem contact op: +31 88 130 06 00
Contact | Werken bij |
Projecten / Klimaatadaptieve herontwikkeling wijk Versili...
Heerlen, Limburg
Klimaatadaptieve herontwikkeling wijk Versiliënbosch Heerlen
In opdracht van Stichting Woonpunt is Geonius betrokken bij de herontwikkeling van de wijk Versiliënbosch in Heerlen. Om inzicht te krijgen in de vochtproblemen in de woningen heeft Geonius hydrologisch onderzoek uitgevoerd.
Project in het kort
Werkzaamheden:
infiltratieonderzoek systeemanalyse advies
Opdrachtgever:
Stichting Woonpunt
Doorlooptijd:
September 2022 - Januari 2023
Betrokken werkvelden:
Geotechniek