In totaal zijn 347 boringen geplaatst en 622 analyses uitgevoerd, verdeeld over 315 bovengrondanalyses en 307 ondergrondanalyses. Eveneens zijn 5 GenX analyses uitgevoerd. Dit grootschalige onderzoek geeft een beeld van de mate van PFAS-verontreiniging in de landbodem van Limburg. Het onderzoek betreft met name grondgebieden waarvan geen verdenking van PFAS-verontreiniging bestond.
Met de meetdata van het uitgevoerde bodemonderzoek kan enerzijds een generiek PFAS-beeld geschetst worden. Anderzijds kan het als basis dienen voor het actualiseren van bodemkwaliteitskaarten (bkk): alle Limburgse gemeenten kunnen gebruik maken van de verkregen data om de bodemkwaliteitskaarten met PFAS-gegeven te vernieuwen.
Samengevat kan geconcludeerd worden dat de resultaten uitwijzen dat de concentratie van PFAS in de grond dat de grens overschrijdt gering is. De aangetroffen kwaliteit valt vrijwel overal binnen de landelijke achtergrondwaarde. Goed nieuws dus voor de uitvoering van alle geplande en toekomstige bodemwerkzaamheden in Limburg die nu geen hinder zullen ondervinden. Belangrijk is te benadrukken dat de conclusie ten aanzien van het grondverzet pas compleet is nadat de gemeenten de eigen waarnemingen hebben toegevoegd en zelf hun conclusies hebben vertaald naar hun bodemkwaliteitskaarten.
Geonius staat voor u klaar als PFAS deskundige
De aanleiding van dit onderzoek was het 'Tijdelijk Handelingskader voor hergebruik van PFAS‐houdende grond en baggerspecie (THK)’ dat door Staatssecretaris Van Veldhoven op 8 juli 2019 aan de Tweede Kamer is aangeboden en eind november 2019 is aangepast. Geonius is vanaf nu verplicht om onderzoek naar de stofgroep PFAS uit te voeren bij partijkeuringen en verkennend en aanvullend (water)bodemonderzoek. Ook bij het updaten van PFAS normen staat Geonius voor u klaar.
Benieuwd naar de ontwikkelingen rondom PFAS, de huidige PFAS-norm en wat Geonius nog verder voor u kan doen in het kader van onderzoek naar de stofgroep PFAS? Bekijk dan het actuele overzicht op onze website.